
Vilmorin - Portulaka warzywna 2 g

Opis
PORTULAKA WARZYWNA 2g
Portulaka warzywna jest rośliną jadalną, w której liściach znajduje się bardzo dużo orzeźwiającego soku. Liście portulaki przyrządza się jak szpinak a łodygi jak szparagi. Na portulakę można się natknąć podczas wakacyjnych podróży, na greckiej Krecie jest uprawiana jako podstawowe warzywo.
Nasiona portulaki wysiewa się w maju bezpośrednio do gruntu. Okres siewu trwa do lipca. Nasiona należy umieszczać w glebie na głębokości 0,5cm. Po wykiełkowaniu sadzonek należy wykonać przerywkę i pozostawić sadzonki w rozstawie 8x20cm. Przerywkę wykonujemy w czerwcu i lipcu. Portulaka osiąga dojrzałość zbiorczą już na początku czerwca, a okres zbiorów trwa do września. Listki i łodygi portulaki można spożywać bezpośrednio.
Nasiona ziół
Termin wysiewu: maj - lipiec
Głębokość siewu [cm] 0,5
Rozstawa 8x20
Plon: czerwiec - wrzesień